Секции

20 April 2024 13:23

Франция и Германия влязоха в спор заради газопровода „Северен поток-2“

Френският президент Еманюел Макрон няма да пътува до Мюнхен за конференцията по сигурността и отказа да направи общо изявление с германския канцлер Ангела Меркел, пише агенция „Новости“, като цитира в. „Зюдойче цайтунг“. Отказът от съвместно изявление бил символичен. Той демонстрира охлаждане в отношенията на Макрон и Меркел заради газопровода „Северен поток-2“.

Франция обяви, че ще подкрепи промяна в европейската директива, така че така нареченият „Трети енергиен пакет“ да бъде приложен не само върху вътрешния пазар, но и върху бъдещия газопровод през Балтийско море. Заради френската позиция Германия е на път да изгуби блокиращия глас в решенията на Съвета, отбелязва агенция Ройтерс.

Меркел обаче отново защити строящия се газопровод.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Ще станем ли зависими от Русия чрез този газопровод? Казвам „не“, ако в същото време диверсифицираме доставките. Германия ще разшири мрежата си от терминали, за да внася втечнен газ от САЩ. Това означава, че няма да зависим само от Русия. Но Русия винаги е била доставчик на газ дори през Студената война и ще продължи да бъде такъв, но без ние да изпадаме в едностранна зависимост от нея.“

Съгласно корекциите в директивата, към газопроводи на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на тръбата. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток-2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“. Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Холандия, Белгия, Гърция и Кипър. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС.

Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче