Секции

18 April 2024 23:32

Новият ръководител на Пентагона пристигна изненадваща визита в Афганистан

Новият ръководител на Пентагона Патрик Шанахан пристигна изненадваща визита в Афганистан. Там той ще се срещне с президента на страната Ашраф ГанИ на фона на усилията за постигане на мир с талибаните.

Шанахан заяви, че засега САЩ няма да намалят броя на войниците си в Афганистан, въпреки че това е едно от исканията на талибаните във връзка с мирните преговори.Той добави, че афганистанците трябва по-скоро сами да решат въпроса с мира. „Афганистанците трябва да решат как ще изглежда страната им. Тук не става въпрос за САЩ, а за тяхната страна,“ подчерта Шанахан.

Досега талибаните отказваха да преговарят с правителството на президента Гани, което те наричат нелегитимно. Ролята на Вашингтон е да съдейства при осъществяването на реална среща между представителите на двете страни в конфликта и напредък в мирните преговори.Целта е да се постигне споразумение до юли, когато в страната ще се проведат президентски избори.

Това е първата визита на Шанахан до Афганистан. В момента той е временно изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ, след като Джим Матис подаде оставка заради несъгласия с политиката на президента Доналд Тръмп.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче