Секции

18 April 2024 16:16

Венецуела изгони група евродепутати, отишли да се срещнат с Хуан Гуайдо

Венецуела изгони група евродепутати, които отидоха в страната по покана на временния президент Хуан Гуайдо. Според властите, европейските дипломати са се опитали да организират заговор. Делегацията е била от 5 човека, като веднага след пристигането им в южноамериканската страна, са им били отнети паспортите.

Венецуела изгони група евродепутати, отишли да се срещнат с временния президент Хуан Гуайдо. Дипломатическата група е била от общо 5 човека, като веднага след пристигането им, властите са отнели паспортите им и са ги завели в миграционните служби. От външното министерство на южноамериканската страна аргументираха действията си с обвинение, че евродепутатите са планирали заговор срещу Венецуела.

Външният министър на страната Хорхе Ареас заяви: „Разбрахме, че група европейски депутати искат да посетят страната ни с цел заговор. Но им беше им препоръчано да избягват провокации”. Той добави, че дипломатите са били предупредени още преди няколко дни, че няма да бъдат допуснати в страната и че венецуелските власти ще следят за мира и стабилността.

Самолетът, който превозваше дипломатите, се върна към Испания. Един от членовете на делегацията – испанецът Естебан Гонзалес Понс – заяви, че единственото обяснение, което им е било дадено, е че президентът Николас Мадуро не ги иска в страната. В социалната мрежа Туитър той написа, че групата ще се върне отново във Венецуела за среща с опозиционера Гуайдо.

Междувременно САЩ изпратиха още хуманитарна помощ за страната. Очакват се още помощи и от други страни. Властите обаче все още не разрешават доставките.

Лестер Толедо – представител на временното правителство във Венецуела:

„Денят, в който доставките ще влязат, е близо. Тогава границата между Колумбия и Венецуела ще се отвори и ще влязат не само лекарства и храна, а ще влезе свобода.“

Привържениците на Гуайдо планират в края на седмицата мирен протест на границата с Колумбия за осигуряване на хуманитарната помощ.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче