Секции

20 April 2024 17:17

Карловецът Иван Ночев с принос за кацането на човек на Луната и един от най-големите български конструктори на ХХ век

Иван Стефанов Ночев е роден на 23 септември 1916 г. в Карлово. От малък се интересува от техника и се записва в местното механико-електротехническо училище, което завършва през 1935 г. След дипломирането си постъпва на стаж в заводите „Арсенал” – Казанлък, а по-късно започва работа като авиомеханик в Държавната аеропланна работилница – Божурище. Тук са разработвани и българските самолети ДАР. По-късно той и брат му – Ганчо Ночев, са сред инициаторите за създаването на авиоремонтна работилница към военното летище Марино поле, Карлово. През 1942 г. е изпратен на тримесечна специализация в Берлин. Военната обстановка не му пречи да стане студент в Берлинската политехника, но бомбардировките не му позволяват да я завърши. Докоснал се до високото равнище на немското самолетостроене, той твърдо решава да продължи образованието си. От 1944 г. е студент в Пражката политехника, а след това и във Виенския политехнически университет, където защитава докторат. Не се завръща в България, а емигрира в Канада. Там работи в Канадските авиолинии, специализира се в изработването на авиационни системи. Това му открива пътя към САЩ. От 1957 до 1965 год. работи като главен инженер по проектите в авиокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс, където се разработват най-новите самолети и ракетни системи. През 1962 г. получава американско гражданство и приема името Джон. Той работи по програмите Аполо и Трига реакторите на Дженерал Дайнамикс.

Доктор инж. Джон Ночев учредява през 1965 г. като съсобственик фирма Lаnceа, която се занимава с аерокосмически изследвания и много скоро завоюва челни позиции в американската и световната въздухоплавателна индустрия. Фирмата става доставчик на НАСА и Пентагона. Ночев намира решение на сложен технически проблем с разработването на уникалните реактивни двигатели на модула „Орел”, с което е осигурено плавно кацане на Луната, излитане и успешно скачване с очакващия го в окололунна орбита космически кораб. На 21.07.1969 г. астронавтите Армстронг и Олдрин успешно кацат на Луната. Връщат се живи на Земята.

През 1991 г. Джон Ночев съобщава на сестра си Мария в Карлово, че има намерение да се върне в България и да създаде модерен технически колеж в родния си град на базата на училището, което му е дало основата на техническите знания. Няколко седмици преди определената за пътуването дата на 13 март 1991 г. след кратко боледуване той умира в болницата в Коронадо, квартал на Сан Диего - Калифорния. Мемориалната служба се е състояла в Църквата на розите в града. Фамилията предложила на тези, които присъстват на траурната церемония, вместо да купуват цветя, да направят дарение на болницата в Коронадо.

Неотдавна племенниците на Ночев - Мария Филипова и Елена Кемилева, дариха на клуб "Ракетчик - Джон Ночев" част от библиотеката са своя чичо - събраните съчинения на швейцарския писател Годфрид Келер, както и здравна карта на Ночев.

/Източник информация и снимки: Клуб „Ракетчик -Джон Ночев“ при СОСЗР – Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче