Секции

28 March 2024 14:50

В американския конгрес одобриха законопроект за борба с руското енергийно влияние в Европа

В американския конгрес беше одобрен законопроект за борба с руското енергийно влияние в страни от Европа. Камарата на представителите подкрепи предложение, според което Вашингтон ще оказва политическа и икономическа подкрепа на държави от Централна и Източна Европа във връзка с диверсификацията на енергийните източници. Текстът трябва да бъде одобрен и от Сената.

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за помощ при диверсификацията на енергийните източници на страните от Централна и Източна Европа. Целта на предложението е да се спре нарастващото влияние на Русия в ЕС.

Законопроектът беше приет с внушителните 391 гласа „за“ срещу 24 против. Ако инициативата бъде одобрена и от Сената, тя ще бъде подписана от американския президент Доналд Тръмп и ще влезе в сила.

Според текста САЩ трябва „да помогнат на страните от Централна и Източна Европа да понижат своята зависимост от енергийни ресурси от страни, които използват зависимостта в сферата на енергетиката, за да разпространяват политическото си влияние. Такава държава е Руската Федерация, която използва природния газ, за да принуждава, сплашва и оказва влияние на други страни“.

Съгласно документа, Държавният департамент и свързаните с него ведомства трябва „да подкрепят усилията на Европейската комисия и правителствата на страните от Централна и Източна Европа, целящи укрепването на тяхната енергийна сигурност“. Предвижда се САЩ да отпуснат и до 1 млрд. долара за подкрепата на частни инвестиции в проекти, които способвстват диверсификацията на източниците на енергия и системите за пренос на енергоресурси в страните от региона.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон не иска американските съюзници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия в резултат на изграждането на газопровода „Северен поток 2“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това не е да мечтаеш по-малко, а повече. Мечтай през цялото време.


Марсел Пруст