Секции

20 April 2024 03:49

Партията на Ердоган загуби вота на местните избори в Анкара, сочат предварителни данни

Турските граждани гласуваха на ключови местни избори в неделя. По данни от почти всички преборени бюлетини Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган разполага с крехка преднина пред кемалистката Републиканска народна партия.

В Турция се проведоха ключови местни избори. Около 17 часа местно време в неделя всички изборни секции затвориха и започна преброяване на бюлетините. Близо 57 милиона граждани имаха право на глас. Според първоначалните данни избирателната активност е била особено висока – мад 80 %. При преброени близо 100 от гласовете лек превес има партията на президента Реджеп Ердоган. Партията на справедливостта и развитието засега има около 45% подкрепа. Втора се нарежда Народнорепубликанската партия с близо 31%. В Анкара в борбата за кмет води кандидатът на Републиканската народна партия Мансур Яваш, а в Истанбул преднина заема Бинали Йълдъръм от управляващата партия на справедливостта и развитието.

Турците гласуваха за местни органи на властта – кметове, валии и общински съветници. Държавният глава пусна гласа си по обед в избирателна секция в Истанбул. От вътрешното министерство заявиха, че цялата обстановка на изборите е била спокойна, но е имало четири смъртни случая при сблъсъци между привържениците на различни политически сили.

За пръв път на местни избори партиите можаха да се явяват с общи кандидати. Така ПСР на Ердоган обедини сили с Партията на националистическото действие на Девлет Бехчели и издигна общи кандидати в 51 окръга. Опозиционните Народнорепубликанска партия и „Добра партия“ си сътрудничат в 50 окръга.

Междувременно стана ясно, че сайтът на Върховния избирателен съвет в страната, който е основният държавен орган, подготвящ и организиращ провеждането на изборите в Турция, се срина малко след като стана ясно, че партията на Ердоган губи в борбата за кметското място в Анкара и има нищожно малка преднина в Истанбул.

/Източник информация и снимка: Тв Европа

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче