Секции

16 April 2024 07:57

Мей се насочва към „по-мек“ Брекзит

Британският премиер Тереза Мей се насочва към варианта на по-мек Брекзит и по-близки отношения с ЕС след напускането на Общността. Около тази теза започват да се обединяват политическите анализатори, след като стана ясно, че Мей ще започне преговори с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин.

Двамата ще търсят изход от задънената улица и ще опитат да намерят компромис, чрез който да се прокара сделката за развода в парламента в Лондон. Корбин заяви, че е много щастлив от развоя на събитията и ще опита да подсигури на масата да бъдат поставени темите за митническия съюз и правата на работниците. Преговорите с Лейбъристите обаче разгневиха привържениците на твърдия Брекзит. Бившият министър на външните работи Борис Джонсън обвини кабинета, че е връчил процеса по напускането в ръцете на опозицията.

Лондон има срок до 12 април да предложи план, който трябва да бъде приет от ЕС, или да напусне блока без сделка. Ако Мей се договори с Корбин по план за бъдещите отношения, тя има намерение да го подложи на гласуване в парламента преди 10 април, за когато е насрочен извънредна среща на върха на ЕС. Ако министър-председателят не постигне съгласие с опозиционния лидер, тя предлага парламентът да избере курс за следване от няколко опции.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче