Секции

19 April 2024 02:34

Стотици хора участваха в бдение в Париж в чест на пострадалата от пожара катедрала „Нотр Дам“

Парижани се събраха на нощни бдения с пеене на химни и тропари, отдавайки почит на своя духовен символ – катедралата „Нотр Дам“, понесла огромни щети от опустошителен пожар на 15 април. Поклонниците се събраха пред църквата Сен Сюлпис, откъдето тръгна шествие към площад Сен Мишел.

Софи – католичка:

„Когато видях кулата-стрела на Нотр Дам да пада, си казах, че още има надежда. Нашият президент каза, че ще я изградим отново. Имах шанса да видя архиепископа и в неговите очи видях, че гори надеждата. Показахме силен дух и единство пред лицето на това голямо изпитание“.

Жустин Вердон – музикант:

„Всичко е толкова объркано, Страстната седмица не е лесна, но всички видяхме, че снимка на кръста, който продължаваше да излъчва светлина в катедралата. Това е добър знак да започнем Страстната седмица и да имаме добър Великден“.

Прочутата готическа катедрала беше сериозно увредена от пожара, нейната кула-стрела рухна, а покривът хлътна навътре от пламъците.

Но благодарение на героичните усилия на стотици пожарникари кулите камбанарии оцеляха и много ценни произведения на изкуството бяха спасени. Огънят бе овладян сред 14-часова битка.

Пожарът, за който властите смятат, че не е причинен умишлено, се случи в началото на Страстната седмица преди най-големия християнски празник Великден.

Президентът Еманюел Макрон обеща на сънародниците си, че катедралата ще бъде възстановена за пет години. Над 700 милиона евро бяха събрани само за ден за ремонт и реставрация на прочутия религиозен храм.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче