Секции

24 April 2024 02:53

Филмите от състезателната програма на фестивала в Кан вече са ясни

Обявиха филмите, които тази година ще се борят за наградата „Златна палма“ на фестивала в Кан. Киносъбитието ще се проведе за 72-ри път между 14 и 25 май.

Програмата ще бъде открита с лентата за зомбита „Мъртвите не умират“. Тя е дело на американския независим режисьор Джим Джармуш, който през 1984 г. получи „Златната палма“.

В основната конкурсна програма са включени и най-новите филми на режисьорите Педро Алмодовар, Арно Деплешен, Кен Лоуч и братя Дарден. Общо 19 заглавия ще могат да наблюдават посетителите на фестивала. Президентът на фестивала Пиер Лекюр и фестивалният директор Тиери Фремо обявиха, че тази година разнообразието от теми ще е голямо.

Тиери Фремо, директор:

„Ще видите жени-режисьори, първи продукции, американци, зомбита, художници, певци, полиция, паразити, гениталии, мафия и съдии, мигранти и безработица. Всички тези образи ще присъстват на фестивала през 2019“.

Четири от 19-те продукции, които ще си оспорват приза „Златна палма“, са режисирани от жени. Сред тях са френските режисьорки Селин Сиама с „Портрет на младо огнено момиче“ и Жустин Трие със „Сибил“. Лентата „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино с участието на Леонардо ди Каприо и Брад Пит няма да участва в конкурса, тъй като филмът не можа да бъде завършен. Организаторите обаче си запазват правото да добавят филм в последния момент. Председател на журито ще бъде мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче