Секции

28 March 2024 14:06

Католическият свят празнува Възкресение Христово

Католическият свят празнува днес Възкресение Христово. У нас близо 50 хиляди души посрещнаха Великден.

По обед главата на Римокатолическата църква Папа Франциск ще отслужи тържествена Великденска литургия, последвана от традиционното послание към града и към света – Урби ет орби. От прозореца на дома си във Ватикана Папата ще се обърне към многохилядното множество на площад Свети Петър.

В събота вечерта Светият отец води бдението в базиликата Свети Петър. В навечерието на празника той пожела на миряните да не живеят за материалните и преходни блага, а да следват вярата в Бога. В началото на церемонията църквата бе потънала в мрак, а Франциск изписа на свещ цифрите 2019, както и първата и последната буква от гръцката азбука – Алфа и Омега. Като символ, че единствено Бог е началото и краят. Франциск предупреди и от опасността човек да съгреши. Грехът е примамлив, той обещава бърз успех, пари и слава, а след него оставя самота и смърт, заяви понтифът.

От оглавяването на Римокатолическата църква папа Франциск води Великденските бдения и церемонии за седми път. Днес Възкресение Христово празнува и арменската общност. Те отбелязват Великден в първата неделя след пролетното равноденствие, затова и празникът им съвпада с този на католиците.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче