Секции

20 April 2024 06:23

Кой кой е в президентската надпревара в Северна Македония?

Пред не особено богат, но труден избор са изправени северномакедонските граждани днес. Едва трима са кандидатите за поста държавен глава, но и тримата са юристи с богат политически опит. Който и да поеме президентството след 12 май, когато изтича мандатът на Георге Иванов, ще бъде натоварен със задачата да работи в историческо за страната време. Северна Македония очаква покана за членство в НАТО през есента, а преговорите с ЕС не са били в по-интензивен етап досега. Вижте кой кой е в президентската надпревара в западната ни съседка?

Трима университетски професори – двама мъже и една жена, се борят да станат първия президент на Република Северна Македония. Това са Стево Пендаровски, Блерим Река и Гордана Силяновска-Давкова.

Социолозите не дават категорични прогнози кой ще спечели президентския вот, но с най-голям шанс изглежда кандидатът на управляващите – Стево Пендаровски . Неговата кандидатура беше издигната именно от управляващия Социалдемократически съюз на Македония и коалиционния му партньор Дечмократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети. Вотът се смята за тест на управлението на премиера Зоран Заев, който подписа Преспанското споразумение и взе решение да смени името на страната. Пендаровски се кандидатира и през 2014 г., но загуби от Георге Иванов. През годините 55-годишният Пендаровски е бил главен съветник за националната сигурност на президента Борис Трайковски, а след това и на Бранко Цървенковски. Така Пендаровски се свързва и с двете водещи партии в страната – ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз.

На тези избори ВМРО-ДПМНЕ подкрепи университетската преподавателка и доктор по право Гордана Смиляновска-Давкова. Тя също има опит в управлението. От 1990 до 1992 е член на конституционната комисия в македонския парламент. От 1992 до 1994 е министър без ресор в първото правителство на социалдемократа Бранко Цървенковски. Член е на Венецианската комисия от 2008 до 2016 г. Основни акценти в предизборната й кампания беше призив за ревизиране на Преспанското споразумение и за ограничаване на употребата на албанския език в страната.

Третият кандидат, също университетски професор по право, е независимият албанец Блерим Река, който е подкрепян от Алиансът на Албанците и Движението БЕСА. Той залага на идеята за мултинационална проевропейска Северна Македония. “Ще бъдем много скоро част от НАТО, но за ЕС ще са ни необходими много дълбоки реформи“, заяви неотдавна Река.

Според последни сондажи Пендаровски и Смиляновска-Давкова най-вероятно ще достигнат до балотаж, който ще се проведе на 5 май.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче