Секции

24 April 2024 17:34

Ким Чен-ун пристигна в Русия, посрещнаха го с хляб и сол

Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун прекоси границата и влезе в Русия на път за първата си среща с президента Владимир Путин в пристанищния град Владивосток.

На гарата в пограничното селище Хасан висшият гост е бил посрещнат с цветя, хляб и сол. Севернокорейският ръководител бил очакван от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, от губернатора на Приморския край, руския посланик в КНДР и генералния консул на Северна Корея в Приморския край. В селището Ким е посетил Дома на руско-корейската дружба, след което бронираният му влак е продължил към Владивосток.

На срещата на върха във Владивосток в четвъртък Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат. Това съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от агенция ТАСС. Позовавайки се на висш руски правителствен източник, медията отбеляза, че понастоящем такъв въпрос се обсъжда. Русия вече е уведомила за намерението си САЩ и Китай.

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров с участието на Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ бяха преустановени през 2008 г по искане на Пхенян.

Главната тема в разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на първата им лична среща ще бъде мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров и гарантирането на сигурността в Североизточна Азия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче