Секции

19 April 2024 02:09

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим

В ранния следобяд в деня преди Великден благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим. Хиляди поколонници се бяха събрали, за да посрещнат чудото и да се поздравят с „Христос Възкресе“. От Йерусалим огънят ще бъде разпространен до други църкви по света. В България той ще бъде донесен от делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан. За първи път в нея участва и Северна Македония в лицето на епископ Яков.

На Страстна събота около 14.30 минути българско време. благодатният огън слезе в Йерусалим! Православните християни вярват, че сам Господ Бог го изпраща в параклиса на църквата „Възкресение Христово“, построена върху Божия гроб. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и се смята за чудо, което не може да бъде обяснено научно. В първите минути след запалването му той има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. От Йерусалим благодатният огън ще бъде разпространен до църквите по света. В България той ще бъде донесен от църковна делегация с правителствения самолет. Тя е водена от старозагорския митрополит Киприан. За първи път в нея участва и Северна Македония в лицето на епископ Яков, който ще отнесе свещения огън в храмовете на югозападната ни съседка.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в сутринта в събота преди Великден. Параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче