Секции

25 April 2024 19:02

Социалистите печелят изборите в Испания, но не могат да управляват самостоятелно

Социалистическа работническа партия спечели предсрочните парламентарни избори в Испания, но без достатъчно гласове за мнозинство в парламента. Фракцията на премиера Педро Санчес получава 28.7% от гласовете или 123 места в 350-членния Конгрес на депутатите, показват резултатите от 100% преброени бюлетини. На второ място с голямо отстъпление е дясната консервативна Народна партия с 16.7 на сто от вота или 66 мандата, следвана от центристката „Суидаданос“ („Граждани“) с 15.9% или 57 места в парламента. И двете сили претендират да бъдат основна опозиция в бъдещия законодателен орган. С 14.3% или 42-ма депутати „Унидас Подемос“ („Заедно можем“) е четвърта политическа сила, докато за пръв път от възстановяването на демокрацията в Испания в парламента влиза крайнодясна партия – „Вокс“ (10.3% и 24 места).

Изчисленията показват, че социалистите трябва да преговарят с партиите от левия спектър, за да съберат мнозинство от 176 места в парламента. Това означава, че освен крайнолявата „Подемос“, ще са необходими гласове и от по-малките националистически партии, които влизат в парламента.

Премиерът Педро Санчес обеща неговата партия да постъпи отговорно и да опита да сформира правителство.

Педро Санчес – лидер на Социалистическата партия:

„Социалистическата партия спечели изборите. Направихме го да се случи. Бъдещето победи, а миналото загуби. Ще се стремим да формираме проевропейско правителство, като единството условие ще бъде спазването на конституцията и гарантиране на социална справедливост. Ще се стремим към политическа прозрачност.“

Народната партия призна поражението си и поздрави победителя Санчес. Лидерът Пабло Касадо коментира, че се надява Санчес да успее да формира правителство без участието на каталунски партии, подкрепящи независимостта на провинцията.

Пабло Касадо – лидер на Народната партия:

„Резултатът е много лош. Народната партия винаги се е стремяла към победа, но сега загубихме сериозна електорална подкрепа. Затова сега заявявам, че започваме да работим с най-голямата отговорност, за да си върнем подкрепата на избирателите и поведем напред дясноцентристките сили, които бяха разделени на тези избори. Надявам се победителите да формират правителство, но без участието на сепаратистките партии от Каталуния.“

Като очакван възход на крайната десница, която разпиля вота за десните партии, коментират анализатори влизането в парламента на “Вокс”. С 24-мата си депутати крайнодесните се заканиха да защитават единството на Испания и конституционните разпоредби.

Сантяго Абаскал – лидер на „Вокс“ :

„Това е само началото. Казахме, че ще влезем в парламента и точно това направихме. Занапред нашият глас ще се чува там. “Вокс” е тук, за да остане. 24-амата ни депутати ще поемат своята отговорност да служат на Испания и свободата. Те няма да мълчат, когато депутати нарушават конституцията, присмиват се на нашето знаме или се опитват да разрушат националното единство.“

Въпреки че „Вокс“ няма да участва в управлението, тяхното влизане в парламента може да се приеме като сериозно предизвикателство за всички проевропейски сили, посочват испанските медии.

75.75% е била избирателната активност, което е почти 10 на сто повече от изборите през 2016 г. Гласоподавателите в Каталуния също са участвали масово във вота – 64.2 процента от имащите право на глас. Резултатът се приема като глътка въздух за поддръжниците на по-тясната интеграция в ЕС преди изборите за ЕП на 26 май.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче