Секции

29 March 2024 09:31

Новият крал на Тайланд бе коронясан официално

Маха Ваджиралонгкорн беше коронясан официално за крал на Тайланд на пищна церемония в Големия дворец в Банкок. В 12.09 ч. местно време монархът сам постави на главата си Великата корона на победата – кралска регалия, тежаща над седем килограма, изваяна от злато и инкрустирана със скъпоценни камъни. Короната символизира връх Меру – небесният дом на хиндуисткия бог на войната Индра, а тежестта ѝ – кралското бреме на владетеля на земята.

На церемонията новият владетел изпълни няколко специфични ритуала, облечен в бяло, след което се преоблече в кралски одежди, обшити със злато.

Маха Ваджиралонгкорн – крал на Тайланд:

„Ще съхранявам, пазя и царувам с праведност за благото и щастието на моите поданици за вечни времена“.

Церемонията съчетаваше будистки и хиндуистки ритуали в съответствие с тайлайндските будистки традиции и с вярването, че кралете на Тайланд са превъплъщение на хиндуисткия бог Вишну. След като беше коронясан, кралят връчи кралски регалии на съпругата си Сутхида Аюдхя, която стана официално кралица. В сряда бе обявено, че Маха се е оженил за Сутхида, но не се уточняваше на коя дата е станало това. Сутхида е била стюардеса, преди да бъде назначена за командир на семейната охрана на краля с чин генерал.

Маха Ваджиралонгкорн се възкачи на престола след кончината на баща си крал Пумипон Адулядет през октомври 2016 г. Церемонията по коронацията му обаче бе забавена заради спазването на траур в памет на покойния владетел.

Тържествата по коронацията на краля продължават в неделя и понеделник. Утре е планирано да има кралска процесия, която ще продължи 7 километра и в която ще участват 343 души.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче