Секции

19 April 2024 08:34

Върнаха липсващ елемент от Стоунхендж след 60 години

В опит да разгадаят тайните на Стоунхендж през 1958 година група археолози започват мащабни разкопки в мащабния мегалитен комплекс.

За да проучат по-добре огромните каменни блокове учените повдигат един от срутените трилитони – група от три камъка, образуващи каменна арка. При изправянето им обаче са открити пукнатини в камъните. За да стоят стабилно изправени те трябвало да бъдат укрепени с метални пръти. За целта в центъра им бил издълбан процеп, трите каменни парчета с дължина от близо метър – премахнати, а малко по-късно следите им се губят.

Докато Робърт Филипс не се свързва с организацията „Инглиш Херитидж“, която се грижи за мегалитния комплекс. Оказало се, че 89-годишният мъж е бил част от екипа археолози, проучвали Стоунхендж преди 60 години. И именно той бил натоварен със задачата да пробие сърцевината на каменните блокове, за да бъдат укрепени, и взема едно от древните парчета за спомен.

Филипс, който в момента живее в дом за възрастни хора във Флорида, решил в навечерието на 90-тия си рожден ден да върне липсващия елемент. Сега археолозите се надяват да анализират хиимическия състав на древния камък и така да установят от къде са дошли огромните мегалити. От „Инглиш Хееритидж“ отправиха призив – да бъдат намерени и останалите две липсващи парчета, които са неразделна част от британското културно и историческо наследство.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче