Секции

18 April 2024 04:58

ЕНП и ПЕС ще преговарят за коалиция с либералите и Зелените

С оглед на резултатите от европейските избори основните кандидати на големите партии и групи призоваха за преговори за създаване на широка коалиция в бъдещия ЕП. Макар че загубиха мнозинството си, ЕНП и ПЕС намират обща база за разговори с подобрилите представянето си либерали и Зелени. Така бяха отправени първите покани.

Манфред Вебер – кандидат на ЕНП за председател на ЕК:

„От сега нататък тези, които искат силен ЕС, трябва да обединят силите си и по този повод каня на преговори Социалистите, Либералите и Зелените, защото отчитайки числата, Зелените също са победители на тези избори. Те са потенциални партньори за коалиция. Трябва да седнем заедно и да определим мандата за следващите пет години“.

Зелените поставиха конкретни условия, за да преговарят за коалиция с дясно- и лявоцентристите.

Бас Ейкхаут – кандидат за Зелената партия за председател на ЕК:

„Ние водихме кампания за промените в климата, социалната справедливост и демокрацията, така че тези три теми ще бъдат поставени на масата за преговори от перспективата на Зелените. Ще поставим нашите искания там. Ще заявим ясно, че всеки нов председател на ЕК трябва да има предвид тези теми и да донесе промяна“.

Франс Тимерманс – кандидат на ПЕС за председател на ЕК:

„Европа се нуждае от динамичен поглед към бъдещето и трябва да предприеме стъпки да приближи това бъдеще. Това поискаха от нас хората и сега можем да покажем, че прогресивните, конструктивни, кооперативни политики дават резултати, а национализмът подклажда само страх и омраза. Така че моята оферта е на масата: нека всички прогресивни сили в този парламент седнем заедно. Нека намерим програмата за следващите пет години, която да подготви Европа за 30 години напред“.

Макар че първото заседание на новия ЕП е на 2 юли, още отсега започват консултации между основните сили за потенциални алианси и обединения. Като явен идеен и политически контрапункт на първите 4 сили ще бъдат всички националистически и популистки формации, които увеличиха представителството си в законодателния орган. Спорно е обаче дали те ще намерят общ език, за да се обединят в една група.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче