Секции

24 April 2024 17:47

Доналд Тръмп пристигна във Великобритания на тридневно посещение

Американският президент Доналд Тръмп пристигна във Великобритания на тридневно държавно посещение, което се приема нееднозначно от политическия елит и обществото на Острова. Президентският самолет Еър Форс Едно кацна на летище Станстед в Лондон малко преди 9:00 часа местно време (11:00 българско). Президентът бе придружаван от съпругата си Мелания, а заедно с него по стълбите слезе финансовият министър Стивън Мнучин. Британският външен министър Джереми Хънт посрещна гостите. Тръмп води делегация от 1000 души, предимно представители на едрия бизнес.

Първо президентът на САЩ ще има обяд с кралица Елизабет Втора, но кулминацията се очаква да бъде държавния банкет тази вечер в Бъкингамския дворец, на който са поканени около 150 гости с културни, дипломатически и бизнес връзки със Съединените щати. Трима от тях обаче вече обявиха, че ще бойкотират банкета. Това са лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу. При държавни посещения гостуващият държавен глава обикновено произнася реч пред двете камари на парламента, но поради съпротивата на Бъркоу това не е предвидено за Тръмп.

Вторият ден от визитата на Доналд Тръмп ще започне с бизнес-закуска, а по-късно той ще разговаря с премиера Тереза Мей като ще последва съвместна пресконференция. В сряда Тръмп и Мей ще пътуват до Портсмут, за да участват в церемонията по отбелязване на 75-тата годишнина от Десанта в Нормандия.

Преди началото на посещението Тръмп заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври без сделка и че на Найджъл Фарадж трябва да бъде отредена роля в преговорите за Брекзит.

Очакват се протести и през трите дни на посещението на Тръмп.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче