Секции

20 April 2024 11:36

Мексико отпразнува с митинг споразумението със САЩ за имиграцията

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви пред хиляди поддръжници в северния граничен град Тихуана, че новото споразумение за имиграцията със САЩ ще защити човешките права на мигрантите. Сделката, обявена на 7 юни след три дни преговори във Вашингтон, осуети налагането на мита от 5% върху всички вносни стоки от Мексико от 10 юни.

Мануел Лопес Обрадор – президент на Мексико:

„Съгласихме се да допринесем мигрантите, навлезли на наша територия, да не стигат до Съединените щати. Но няма да го направим, нарушавайки човешките им права – правото на живот извън мизерията и бедността, правото на достоен живот.

Не е справедливо нашата страна да бъде наказвана, защото в страните по произход на мигрантите условията не са подходящи за добър живот“.

Според клаузите на споразумението, Мексико се съгласява на незабавно разширяване на действието на програма, по силата на която САЩ връщат в страната кандидати за убежище, които ще чакат там решение по техните казуси. Програмата, популярна като „Остани в Мексико“, действа от януари тази година в граничните градове Тихуана, Мексикали и Суидад Хуарес. Сега тя ще действа по протежение на цялата граница със САЩ. Освен това Мексико ще изпрати на своята южна граница с Гватемала хиляди служители на Националната гвардия, които да се грижат за възпирането на потенциални мигранти.

/Източник информация: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче