Секции

25 April 2024 13:23

За четвърти пореден ден протестите в Тбилиси не стихват

За четвърти пореден ден протестите в Тбилиси не стихват. Опозицията свика нова мащабна антируска демонстрация пред сградата на парламента в грузинската столица. За разлика от предишни дни обаче демонстрацията премина мирно и спокойно, макар и при засилено полицейско присъствие.

Протестиращите развяваха плакати, на които бяха написани трите им основни искания срещу властта: оставка на вътрешния министър Георгий Гахария, провеждане на парламентарни избори по пропорционална система и освобождаване на демонстрантите, задържани в четвъртък за сблъсъците пред сградата на парламента.

До ескалацията на напрежението в Тбилиси се стигна миналата седмица, когато опозицията се обяви срещу участието на руски делегати в заседанието на Междупарламентарната асамблея на православните държави. Председателят на парламента Иракли Кобахидзе подаде оставка след като в четвъртък руски депутат произнесе реч на руски език от мястото му от парламентарната трибуна. В отговор протестиращи се опитаха да щурмуват сградата на парламента, където бяха руските представители. Наложи се намесата на полицията, която използва сълзотворен газ и гумени куршуми. 240 души бяха ранени, повече от 300 бяха задържани.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче