Секции

16 April 2024 11:50

Групите в ЕП почват да обсъждат постовете в комисиите

Парламентарните групи в ЕП започнаха да обсъждат постовете в 20-те комисии на законодателния орган на Общността. Сайтът Юроактив съобщи, че седмица преди встъпителното заседание на новия състав на Парламента, всяка група вече е предложила своите кандидати за председатели и заместник-председатели в комисиите.

Високите постове в новия състав на ЕП вече се обсъждат от представителите на различните парламентарни групи. На общо 20 комисии трябва да бъдат назначени нови председатели и заместник-председатели. Юроактив съобщи, че в сряда при закрити врати, политическите партии в ЕП са представили своите топ кандидати за постовете, които ще бъдат назначавани временно по пропорционален метод.

Най-голямата партия в парламента – ЕНП, е поискала нейни членове да оглавят две важни комисии – по външни работи и индустрия. Други ресори, които ЕНП иска да оглави са култура, развитие, конституционни работи, петиции и бюджетен контрол.

Всяка комисия на първото си заседание след встъпителната церемония в Страсбург другата седмица, ще избере окончателно своя председател и заместник председател. Общо четирима могат да бъдат заместниците., допълва Юроактив. Според експертите изборът на председател на парламента, също може да има ефект върху началниците на комисиите. Според източници на Юроактив, сегашният председател на ПЕ Антонио Таяни, може да бъде избран за председател на индустриалната комисия, в случай, че не бъде преизбран за лидер на цялото полусфера в Страсбург.

Новата група в парламента – крайнодесните от „Идентичност и Демокрация“ са поискали комисиите по земеделие и правни въпроси.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче