Секции

19 April 2024 05:49

Ройтерс: Кристалина Георгиева оглавява Европейския съвет, а Франс Тимерманс – Европейската комисия

Неочакван обрат – лидерите на ЕС са се обединили около кандидатурата на Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет. Това съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на два дипломатически източника, запознати с преговорите в Брюксел. За председател на ЕК вероятно ще бъде подкрепен холандецът Франс Тимерманс, който проведе среща с българския министър-председател Бойко Борисов в кулоарите на срещата на върха. След маратонски преговори, продължили до тази сутрин, все още нямаше потвърдени имена за висшите ръководни постове в ЕС.

Българката Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет, а холандецът Франс Тимерманс – Европейската комисия. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на информация от дипломати в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Източниците твърдят, че споразумение за кандидатите, които ще заемат ръководните постове, вече е постигнато, но предстои да бъде официално потвърдено.

В момента Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка, а преди това беше еврокомисар по бюджета и човешките ресурси в комисията „Юнкер“.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел ще стане върховен представител на Съюза за външната политика и сигурността.

Манфред Вебер, който беше кандидат на ЕНП за ръководител на ЕК, пък ще оглави Европейския парламент. Ройтерс се позовава на два свои източника, близки до преговорите.

Непряк знак, че кандидатурата на социалдемократа Тимерманс може да бъде одобрена, беше срещата на холандеца с българския премиер Бойко Борисов.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Бойко Борисов – премиер на България:

„За мен е важен компромисът. ПЕС е системна партия, както и ЕНП. Манфред Вебер има повече опит в Европарламента, но и вие като заместник-председател на Комисията имате прекрасен опит.“

Франс Тимерманс – кандидат на ПЕС:

„За председател на ЕК Нашите отношения са били изградени на доверието, винаги съм бил откровен с вас и съм ви поздравявал за успехите, постигнати в борбата срещу корупцията.“

Срещата на лидерите на ЕС бе възобновена в понеделник, след като до рано тази сутрин споразумение още нямаше, и председателят на Европейския съвет Доналд Туск я прекъсна, за да проведе редица двустранни консултации. Страните от Вишеградската четворка се противопоставяха на кандидатурата на Тимерманс.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче