Секции

25 April 2024 14:57

Турция може да купи от САЩ ракети „Пейтриът“

Купуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на Турция. Това уверение е дал турският министър на отбраната Хулуси Акар на своя американски колега Марк Еспър. Двамата са провели телефонен разговор в петък вечерта. Акар е заявил, че Турция все още обмисля и придобиването на американски системи „Пейтриът“, ако те отговарят на поставените от Анкара критерии.

Двамата са се договорили да продължат контактите по отношение на Сирия и следващата седмица по спешност преговорен екип да бъде изпратен в Анкара за обсъждане на създаването на зона за сигурност в северната част на страната, съобщи турското военно ведомство.

Разговорът е продължил около 30 минути, съобщават американски медии, позовавайки се на източници в Пентагона. Оттам обаче не съобщиха подробности. Вашингтон заплашва Анкара със налагане на санкции заради закупуването на руските противовъздушни системи.

Марк Еспър – и.д. министър на отбраната на САЩ:

„Разбрахме, че Турция е започнала доставки на комплексите С-400. Нашата позиция относно самолетите Ф-35 остава непроменена.“

Американската страна твърди, че руският военен хардуер е несъвместим със системите на НАТО и придобивката на С-400 може да доведе до изключването на Анкара от програмата за производство на изтребителите Ф-35. Хулуси Акар е информирал американския си колега, че Турция е била принудена да закупи С-400 заради сериозните въздушни заплахи, под които се намира.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче