Секции

24 April 2024 23:14

Кристалина Георгиева може да оглави МВФ след оставката на Кристин Лагард

Спрягат името на Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, за нов директор на Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард.

Във вторник вечерта Лагард обяви, че от 12 септември напуска Фонда, за да улесни избора на неин наследник. Французойката публикува изявлението си малко преди Европейският парламент да одобри Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

Лагард е взела решението за оставката си „в интерес на фонда, защото това ще ускори процеса на избор“ на неин наследник. „Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки за предвижване на процеса по избирането на нов директор. Дейвид Липтън ще остане наш изпълняващ длъжността директор“, отбеляза тя.

Сред водещите кандидати за ръководител на МВФ – пост, който традиционно се заема от европеец, са още управителят на „Банк ъф Ингланд“ Марк Карни, бившият председседател на еврогрупата и финансов министър на Холандия – Йерун Дийселблум, и управителят на финландската централна банка Оли Рен.

Припомняме, че на срещата на върха на ЕС на 2 юли кандидатурата на Лагард беше издигната за президент на Европейската централна банка. В тази връзка Лагард още същия ден обяви, че временно прекратява своята работа като директор.

Ръководителят на базирания във Вашингтон МВФ винаги е бил европеец, макар в миналото големи и нововъзникващи икономики да са оспорвали тази практика. САЩ обикновено не предлагат кандидат, защото според неформална сделка с европейските партньори получават ръководството на Световната банка.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче