Секции

19 April 2024 20:32

Силните ветрове разпалват пожарите в Португалия

Над 1000 пожарникари 14 летателни апарата продължават борбата с горските пожари, които са се разпространили в централната част на Португалия. Високите температури и силните ветрове допълнително затрудняват гасенето на пламъците и спомагат за тяхното раздухване. Температурите достигат до 40 градуса. Покрити с евкалиптови и борови гори, централните райони на Португалия често са връхлитани от пожари. Още три огнища са възникнали в Кащелу Бланку, район на 225 км североизточно от Лисабон.

След като се разпространиха към Сантарем, трите пожара достигнаха няколко села в общините Вила де Рей и Макао, ранявайки 33-ма души. Един от тях се намира в сериозно състояние. Множество общини в Сантарем и Кащелу Бланку са под тревога, а хората очакват помощ.

Карлос Мартинс – жител на Шавейра:

„Нямаме подкрепа отникъде, няма пожарникари, нито полиция. Вчера бях в Кардигос да помогна за къщата на брат ми, която бе обхваната от пламъци. Изгоряха трактор, джип, части от къщата. Не забелязах нито един пожарникар.“

Според представители на властите по-ниските температури са позволили овладяването на почти 90 на сто от района на пожара в Кащелу Бланку. Но агенцията за гражданска защита остави в района техниката за борба с пожара, включително 318 машини, за да може да действа бързо, ако пламъците се разгорят отново. Полицията разследва причините за пожара. Има подозрения, че той може да е причинен умишлено.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче