Секции

25 April 2024 04:36

Тръмп обяви нови мита от 10% за китайски стоки за 300 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови тарифи на Китай. Мярката се отнася до внос на стойност 300 милиарда долара. Новината идва ден след като приключи поредният кръг от преговори между САЩ и Китай за търговско споразумение, без да има съществен резултат.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Ще таксуваме Китай за 300 милиарда долара техни стоки и продукти, продадени на нашия пазар. Китай на практика изяжда тези пари, тъй като трябва да плати, а те нарочно девалвират валутата си. Знаете, че им наложихме мита от 25% върху стоки за 250 милиарда долара. Няма абсолютно никаква инфлация.“

Според Тръмп новите мита ще са от 10% и ще влязат в сила от 1 септември.

Президентът допълни, че може да вдигане допълнително, или пък да понижи тарифите, в зависимост от напредването на търговските преговори с Китай. Той също така отбеляза, че новите мита от 10% ще бъдат въведени за краткосрочен период и че те могат да бъдат отменени поетапно. Китайците реагираха с недоволство на лошите новини от Америка, които на практика изострят търговската война между двете най-големи икономики в света.

Сам Шао – счетоводител от Пекин:

„Смятам, че когато въпросът опре до преговори, трябва наистина да се преговаря. Но тук не говорим за това, след като разговорите са приключили ти обявяваш своеволно нови наказателни мерки. Ако се пренебрегват нормални процедури като преговорите, какъв е въобще смисълът от тях?“

Тръмп настоява, че Китай, а не американските потребители ще са потърпевши от решението му, но някои икономисти заявиха, че стратегията му води до несигурност и обезсърчава инвестициите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче