Секции

19 April 2024 01:00

Дивата природа страда от „опасен упадък“, алармират експерти на ООН

Експерти от ООН предупредиха, че „обичайните мерки“ вече не дават резултат в опазването на дивата природа. Тя е достигнала равнище на „опасен упадък“, след като хиляди растителни и животински видове са застрашени от пълно измиране. С тези напомняния започна срещата на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) в Женева. Организацията регулира продажбата и покупката на застрашени от изчезване видове по целия свят. На 10-дневната конференция делегати от 183 страни, подписали конвенцията, обсъждат 56 предложения за промяна на нивото на защита на животни като слонове, носорози, жирафи, акули, скатове манта, мравояди и костенурки.

Ивон Игуеро – генерален секретар на CITES:

„Обичайните мерки вече не са вариант, всеки ще се съгласи с това, отчита го и последният доклад на Междуправителствената научно-изследователска платформа за биоразнообразието и екосистемите. Дивата природа е достигнала нива на безпрецедентен упадък, нивото на изчезване на животински и растителни видове нараства, около 1 милион вида са застрашени.“

Конвенцията, която покрива почти 36 000 вида, регулира търговията с налагане на преки забрани или изисквания за разрешителни, за да се контролира притежаването на редки животни и растения.

Инге Андерсен – изпълнителен директор на Програмата за околна среда на ООН:

„САЙТИС се отнася преди всичко до баланса между необходимостта от защита на растителните и животинските видове и нуждите на държавите да използват тези ресурси за търговия, растеж и развитие. И Конвенцията работи много добре. Регулираната и устойчива търговия функционира добре.“

Във фокуса на дискусиите в Женева е съдбата на носорозите, африканските слонове и акулите мако, както и розовата дървесина, използвана за изработване на музикални инструменти.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче