Секции

20 April 2024 15:25

Северна Корея потвърди, че успешно е тествала най-новата си балистична ракета

Северна Корея потвърди, че успешно е тествала най-новата си балистична ракета, която е била изстреляна от подводница. Това е 11ят подобен акт на провокация на Пхенян от началото на годината. Новият тип балистична ракета може да носи ядрена бойна глава, а самият факт, че може да бъде изстреляна от подводница, означава, че Северна Корея може да провежда подобни тестове и извън територията си.

Според южнокорейското разузнаване ракетата е прелетяла 450 километра и е достигнала височина от 910 километра. тя е паднала в Японско море – в района на изключителната икономическа зона на Токио.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати своите „топли поздрави“ на изследователите, участвали в разработването и пускането на балистичната ракета. Поредното изстрелване на ракета от КНДР предизвика бърз глобален отговор.

Държавният департамент на САЩ издаде декларация, в която призова Северна Корея да се „въздържа от провокации“ и „да спазва задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, която забрани на Пхенян да провежда изстрелвания на балистични ракети.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче