Секции

20 April 2024 07:12

САЩ се изтеглят от Североизточна Сирия

САЩ се изтеглят от Североизточна Сирия. Това бе съобщено в понеделник от Белия дом часове, след като президентът Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган. По този начин американците оттеглят подкрепата си за доскорошните си партньори от Кюрдските милиции и дават пространство за турската операция в региона. Новината предизвика вълна от реакции като кюрдите определиха хода на Тръмп като – цитирам – нож в гърба.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия като по този начин те се отдръпват от зоната, където Турция смята да стартира военна операция. Целта на Анкара е да се унищожат доскорошните партньори на Вашингтон от кюрдските отряди Сили за защита на народа.

Новината идва след телефонен разговор между Тръмп и турския президент Реджеп Ердоган в неделя вечер. Според информацията, Ердоган е настоял, че е необходима зона за сигурност, за да се помогне на бежанците от Сирия да се върнат в родината си и да възпира „терористични заплахи“ от кюрдските милиции.

Тръмп от своя страна е поканил Ердоган на посещение в САЩ следващия месец.

Реджеп Ердоган, президент на Турция:

„Най-вероятно ще осъществим визитата си във Вашингтон в началото на следващия месец. Ще има разговори между делегациите, както и срещи на 4 очи. Това ще ни позволи да обсъдим в дълбочина двустранните отношения и ситуацията в Сирия.“

От кюрдските отряди Сили за защита на народа определиха хода на Тръмп като „нож в гърба“. Според анализаторите пък това е сигнал за останалите партньори на САЩ в региона да бъдат нащрек за това, което президентът обещава, а в действителност върши. От ООН коментираха, че се готвят за най-лошия развой на събитията в Сирия. Освен контрола върху операцията в североизточната част на страната, от Белия дом допълниха, че Анкара поема пълна отговорност за заловените от кюрдските милиции бойци на „Ислямска държава“. Много от тях са чуждестранни граждани.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче