Секции

23 February 2020 12:06

Турция започна сухопътна офанзива в Сирия

Турция започна сухопътна офанзива в Сирия. Късно снощи танкове и друга бронирана техника са пресекли границата през три гранични пункта и са навлезли на сирийска територия. Това е вторият етап от военната операция “Мирна пролет”, която започна с удари на самолети F-16 и артилерия срещу град Тал Абияд, контролиран от кюрдската милиция Сили за защита на народа в Североизточна Сирия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон не е давал „зелена светлина“ за турската офанзива в Североизточна Сирия. Той защити решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли американските войски от региона, което пък накара турския президент Реджеп Ердоган да обяви началото на военна операция за създаване на зона за сигурност в североизточната част на Сирия на 8 октомври.

Целта на офанзивата са кюрдските формирования, контролиращи този район, включително подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“. Анкара обяви,ч е след като прочисти района от кюрдските формирования ще създаде зона за сигурност, в която ще може да приема сирийски бежанци. Днес на закрито заседание Съветът за сигурност на ООН ще обсъди военните действия на Турция в Североизточна Сирия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче