Секции

20 April 2024 02:13

Расистките обиди на мача между България и Англия са основна тема в британските медии

Расистките обиди на снощната европейска квалификация между България и Англия на националния стадион „Васил Левски“ в София са водеща тема в британския печат. „Трите лъва“ спечелиха мача с 6 на 0, което е най-голямата българска загуба на собствен терен.

ВВС отбелязва, че играта е била спирана два пъти заради расистки прояви, включително нацистки поздрав и обидни скандирания. Британската медия цитира думите на председателя на футболната асоциация Грег Кларк, който заяви, че случилото се видимо е разстроило играчите на Англия. Той изразява надежда, че УЕФА ще извърши пълно и цялостно разследване на инцидента.

Вестник „Дейли телеграф“ излиза със заглавие „Отвратително“ и снимка на играчите на терена по време на едно от прекъсванията на мача.

Вестникът отбелязва, че играчите на Англия са реагирали с изключително достойнство и професионализъм, въпреки че играта беше прекъсвана два пъти и така са изпратили послание към света. Все пак „Дейли телеграф“ отбелязва реакцията на капита на българския тим Ивелин Попов, който в полувремето спори с феновете.

Заглавието на вестник „Гардиън“ е „София, срам“. Изданието цитира думите на наставника на Англия Гарет Саутгейт, който е похвалил играчите за реакцията им по време на обидните скандирания. Вестникът отбелязва, че капитанът на българския отбор Ивелин Попов е бил забелязан да води разгорещен спор с български фенове, докато отборите влизали в съблекалнята на полувремето. „Да се изправиш сам и да направиш правилното нещо изисква смелост и подобни действия не трябва да останат незабелязани“, цитира „Гардиън“ думите на Маркъс Рашфорд – един от тримата тъмнокожи играчи, с които Англия излезе на терена.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче