Секции

29 March 2024 11:42

Ердоган: Турската офанзива в Сирия ще приключи, ако кюрдските бойци се оттеглят от „зоната за сигурност“

Турската военна офанзива в североизточна Сирия ще приключи, ако кюрдските бойци в района се предадат и се изтеглят извън планираната „зона за сигурност“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред своите съпартийци от Партията за справедливостта и развитието. По думите му, няма сила, която да попречи на турските намерения.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:

„Операция „Извор на мира“ ще приключи, когато навлезем на 30-35 км навътре в Сирия по линията от Манбидж до иракската граница. Няма съмнение или колебание за това, няма да преговаряме по тази тема. Нашето предложение за разрешаване на кризата в Сирия по най-бързия начин е всички терористи да свалят оръжията си, да унищожат капаните си и да се изтеглят извън зоната за сигурност, която определихме“.

Ердоган допълни, че операцията ще се смята за напълно завършена, когато бъде установена зоната за сигурност и Анкара няма да преговаря с никого по този въпрос. Турските сили и техните сирийски съюзници продължават офанзивата си около двата гранични града Рас ал Аин и Тал Абиад, като срещу тях има добре организирани кюрдски милиции, оказващи ожесточена съпротива. По улиците се стреля с картечници и минохвъргачки, а цивилните жители са избягали от кварталите, където се водят бойни действия.

Ердоган коментира още, че влизането на силите на Башар Асад в провинция Манбидж всъщност не е негативно, тъй като територията попада под сирийския суверенитет. Но добави, че районът трябва да се освободи от терористите от YPG/PKK, а някои от арабските жители там искат Турция да ги „спаси“.

Към момента последните американски войници се изтеглят от граничния град Кобани в Сирия, а части от сирийската армия се дислоцират по границата с Турция. Правителствени сили са влезли и в град Ракка.

Русия заяви, че ще работи за сътрудничество между сирийските и турските правителствени сили, за да се избегне ескалация. Москва е готова да играе ролята на посредник, каза външният министър Сергей Лавров.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче