Секции

28 March 2024 15:52

Илхам Тохти е носителят на тазгодишната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта

Уйгурският икономист и защитник на правата на човека Илхам Тохти е тазгодишният лауреат на наградата „Сахаров“. Отличието за свобода на мисълта се връчва от Европейския парламент.

Давид Сасоли, председател на Европейския парламент:

„Със задоволство съобщавам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г. Тохти посвети живота си в защита правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас на умереност и помирение, той беше осъден на доживотен затвор след показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазване правата на малцинствата в Китай.“

Тохти е уйгурски икономист, учен и правозащитник, излежаващ доживотна присъда в Китай по обвинения, свързани със сепаратизъм. По-рано този месец той получи наградата за правата на човека „Вацлав Хавел“ на Съвета на Европа.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е създадена през 1988 г., за да отличава хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя е кръстена на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, като паричната премия е в размер на 50 000 евро.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче