Секции

19 April 2024 02:54

Британският парламент се разпусна заради предстоящите предсрочни избори

И двете камари на британския парламент прекратиха законодателната си дейност докато не бъде избран новия състав на предстоящите общи избори на 12 декември. Новата Камара на общините ще бъде избрана на 12 декември 2019 г, докато лордовете ще запазят своите позиции.

При нормални обстоятелства, заедно с Камарата на общините се избира и нов председател на Камарата, но тази година лейбъристът Линдзи Хойл бе избран предсрочно, за да замени Джон Бъркоу след оттеглянето му.

Съгласно Закона за парламентите от 2011 г за определен срок, парламентът на Обединеното кралство трябва да бъде преизбиран на всеки пет години, което означава, че следващите общи избори трябваше да се проведат през 2022 г. Въпреки това на 29 октомври 2019 г Камарата на общините гласува предсрочни избори през декември по настояване на премиера Борис Джонсън, който се надява при благоприятен изход от тях да осъществи бързо Брекзит.

Междувременно предизборната кампания се разгорещява и основните опоненти си разменят остри реплики. Лидерката на проевропейската партия Либерални демократи Джо Суинсън заяви, че няма да помага на Джереми Корбин да стане министър-председател след изборите. При откриването на кампанията си, Суинсън каза, че нямало разлика между лейбъристите и консерваторите, тъй като и двете партии искат Брекзит. Откакто пое лидерството в Либералдемократическата партия Суинсън втвърди анти-Брекзит позицията си, обещавайки да стопира процеса, поне докато избирателите не се произнесат по въпроса за членството в ЕС. Това обещание може да бъде изпълнено само при победа на изборите, което е малко вероятно, отбелязва Ройтерс.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче