Секции

29 March 2024 09:26

Ердоган предупреди, че Турция може да прекрати преговорите за членство в ЕС

Турция може да прекрати преговорите за присъединяване към ЕС, ако Общността продължи да я притиска и заплашва със санкции заради ситуацията в Кипър, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от световните агенции.

„Ние имаме права на страна-гарант в този регион, те съществуват и в икономическата зона (Средиземно море). Държавите, които нямат тези права, идват и извършват работа, и ни казват, че не можем да влезем тук, в противен случай над Турция ще има санкции. Непрекъснато проточвате времето, заплашвате със санкции, давате ни обещания много пъти, но не ги спазвате. Фактът, че вие и аз сме на масата за преговори, не ни обвързва. Преговорите могат изведнъж да приключат“, каза Ердоган в Анкара. И добави, че Турция няма да позволи на ЕС да упражнява натиск върху нея поради ситуацията в Кипър. В понеделник Съветът на ЕС одобри законодателна рамка, която ще позволи прилагането на санкции срещу физически или юридически лица, участващи в сондажните операции в кипърския шелф.

През 1963 г Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС, а през 1987 г подаде молба за членство в съюза. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през 2005 г и многократно бяха спирани поради разногласия. Сега 16 от 35-те глави на преговорното досие са отворени. През март 2016 г Брюксел ускори преговорите в замяна на съгласието на Турция да помогне за намаляване на притока от мигранти.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман