Секции

25 April 2024 10:31

Италианският град Венеция е наводнен, съобщава се за жертви

Наводненията във Венеция са взели най-малко две жертви, съобщава италианската телевизия Sky TG 24. Един човек е загинал от токов удар в наводнената си къща. Не работят телефоните, а кметът на града Луиджи Бруняро поиска да бъде обявено бедствено положение.

Вече втори ден нивото на водата се повишава, след като във втортник достигна 187 см, само на няколко сантиметра от историческия рекорд 194.

Обстановката се влоши от бурния вятър с пориви от 100 километра в час вчера вечерта и от проливния дъжд. 80 процента от града се оказа наводнен, включително централния площад Сан Марко и едноименната базилика. Жителите и туристите са посъветвани да не излизат на улицата, ако не им налага спешно.

Марко Замунан – жител на Венеция:

„Високата вода е голяма туристическа забележителност, но е истински проблем за нас, венецианците. За пример мога да дам моята къща, чийто приземен етаж се наводнява, когато нивото на водата се покачи. В последните години високата вода представлява сериозен проблем“.

Т.нар. „висока вода“ е явление, характерно за Венеция, разположена на няколко острова в лагуна на Адриатическо море. Феноменът е свързан с повишаване на морското равнище, обикновено през есента и пролетта, което зависи и от фазите на Луната и приливите. Този път нивото на водата се покачи и от проливните дъждове и духащия от морето силен вятър.

Бури и наводнения връхлетяха и област Пулия, на тока на италианския ботуш, където се съобщава за паднали електрически стълбове и дървета и за анулирани най-малко два полета от Милано до Бари. Особено засегнати са Таранто, Саленто, Спонгано.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче