Секции

28 March 2024 23:12

Гърция затяга мерките срещу нелегалните мигранти

Гръцкото правителство втвърдява политиката срещу нелегалните мигранти, след нов скок на броя на пристигащите бежанци. Атина обяви, че е разположила повече граничари, за да „затвори вратата“ за мигранти, които нямат право да останат.

Гръцките премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че е одобрил наемането на 400 охранители на сухопътната гръцко-турска граница и още 800 охранители за островите. Гърция ще модернизира и морските си патрули, каза той.

Атина вече обяви планове да затвори пренаселените бежански лагери на островите и да ги замени с по-ограничителни центрове. Правителството иска да премести до 20 000 души на континента до края на годината. Обмисля се и ускорено обработване на молбите за убежище, която правозащитни организации разкритикуваха като „бърз“ опит, който ще възпрепятства достъпа до справедлив процес за убежище.

Христос Христо, президент на „Лекари без граници“:

„Преместването на мигранти от островите към вътрешността на страната не е достатъчно. В Гърция просто няма достатъчно място за настаняването на тези хора. Голяма част от хората, подложени на изтезания и преследване в родните си страни, които лекуваме в нашите клиники в Атина, са бездомни. Единственото решение е да се ускори трансфера на тези хора в други европейски държави“.

Гърция беше основната входна врата към Европейския съюз за повече от милион души, бягащи от конфликти през 2015-2016 година. Пристигането на мигранти и бежанци от съседна Турция отново нарасна и повече от 37 000 души са натъпкани в лагери на острови, които работят далеч над капацитета си.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това не е да мечтаеш по-малко, а повече. Мечтай през цялото време.


Марсел Пруст