Секции

18 April 2024 22:52

Запалиха коледното дърво във Витлеем

С падането на нощта светлините на традиционното коледно дърво в библейския град Витлеем засветиха още по-ярко. С церемонията на централния площад бе даден стартът на празничния сезон. С ярка червена звезда на върха, гигантското дърво е осветено от стотици златисто-бели крушки.

Витлеем, който е смятан за родното място на Иисус Христос привлича ежегодно хиляди туристи и християнски поклонници, които искат да се потопят в празничната атмосфера, а запалването на коледното дърво е сред най-запомнящите се събития.

По-рано в събота поклонниците посрещнаха миниатюрна дървена реликва, за която се смята, че е от яслата, където е поставен новороденият Иисус. Реликвата бе внесена във францисканската църква „Света Катерина“ близо до храма „Рождество Христово“.

Яслата е изпратена от Свети Софроний, патриарх на Йерусалим, на папа Теодор Първи през 640 година, около времето, когато мюсюлманите покоряват Светите земи. Тъй като цялата дървена конструкция е в нестабилно състояние и не може да бъде превозвана, папа Франциск е решил да върне малка част от нея в Светите земи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш. Помнете че всичко започва от една мишка.


Уолт Дисни