Секции

26 April 2024 00:55

Сондата „Паркър“ разкри изненадващи факти за слънчевия вятър

Нови данни, събрани от сондата „Паркър“ на НАСА предоставиха на учените уникален поглед върху слънчевия вятър и в по-общ план върху космическото време, докато апаратът премина бавно покрай най-външната част на атмосферата на звездата. Сондата достигна до Слънцето, след като бе изстреляна на 12 август 2018 г. Сега данните, събрани от „Паркър“, предлагат възможни обяснения как Слънцето разширява космическото време и преформулират разбиранията на астрономите как бурният слънчев вятър може да възпрепятства работата на сателитите и на електрониката на Земята.

Сондата е издържала на изключителната горещина благодарение на термичния си щит, прелитайки покрай слънчевата корона – най-външния слой от атмосферата на Слънцето. Именно короната поражда слънчевия вятър – горещи, наелектризирани частици, които избликват от звездата и изпълват цялата Слънчева система. Относно колебанията в скоростта на тези частици, учените досега смятаха, че те се разсейват постепенно, подобно на вълните, които се наблюдават при опъването на китарна струна.

Но една от „истински големите изненади“, свързани с откритията на „Паркър“, е засичането на внезапни, резки промени в скоростта на слънчевия вятър, които са толкова силни, че завъртат магнитното поле около оста му – феномен, наречен „превключватели“. Понякога скоростта на вятъра се увеличава със 100-150 км/сек.

Земята е отдалечена на около 93 милиона мили от Слънцето. Сондата „Паркър“ се е доближила на 15 милиона мили (24 млн. км) от Звездата, за да събере данни, използвани в 4 проучвания, публикувани в сп. „Нейчър“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче