Секции

26 April 2024 01:49

Консерваторите на Борис Джонсън печелят абсолютно мнозинство на изборите във Великобритания

Консерваторите на британския премиер Борис Джонсън печелят абсолютно мнозинство в Камарата на общините, показаха официални резултати от преброяването. Торите вземат 364 места в парламента или мнозинство от 78 места. Това е с 47 повече в сравнение с изборите през 2017 г и най-голямата победа за консерваторите от 1987 г. Опозиционната Лейбъристка партия взема 203 места, Шотландската национална партия – 48, а Либералдемократическата партия – 11. Партията Брекзит на Найджъл Фарадж не получава нито едно място, а северноирландската Демократична юнионистка партия ще има 8 депутати. С такова убедително мнозинство Джонсън ще може да изпълни плана си да извади Обединеното кралство от ЕС до 31 януари. Още другата седмица в Камарата на общините ще бъде внесен законът за оттеглянето.

Борис Джонсън – премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия:

„Преди всичко искам да благодаря на хората в тази страна за обръщането на гласуването на тези избори, които не искахме да свикваме, но които се превърнаха в исторически. Това ни дава шанса да зачетем демократичната воля на британските граждани, да променим страната към по-добро и да освободим потенциала на всички. Точно това смятаме да направим. Започваме от днес“.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че заради изборния провал ще подаде оставка и няма да води партията на следващите избори. Той не уточни кога ще стане това.

Джереми Корбин – лидер на Лейбъристката партия:

„Искам да изясня, че няма да водя партията на бъдещи общи избори. Ще обсъдим с ръководството резултатите и как те ще отразят върху нашите политики, които ще прокарваме занапред. Ще продължа да ръководя партията през този период и след това ще се оттегля“.

Резултатите показаха, че стратегията на консерваторите да атакуват районите, в които лейбъристите са удържали победа на референдума през 2016 г в Мидлендс и Северна Англия изглежда се е отплатила. Лидерката на либералните демократи Джо Суинсън също обяви оставката си, тъй като загуби мястото си в парламента от кандидата на Шотландската национална партия.

Британският паунд се увеличи спрямо американския долар след обявяването на резултатите от екзитпола, като един паунд се разменя за 1.35 долара – ръст с 3%. Освен това британската валута скочи и спрямо еврото – 3.5-годишен връх.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Не забравяй, че дори и да не помниш какво си правил предната вечер, винаги ще се намери приятел с камера, който да ти напомни за нещата, които не е трябвало да правиш.