Секции

28 March 2024 19:18

Звън на камбани и послание за мир възвестиха Рождество Христово във Витлеем

Латинският патриарх на Йерусалим архиепископ Пиербатиста Пицабала води среднощната тържествена литургия в църквата „Рождество Христово“ във Витлеем, смятан за родно място на Спасителя. Службата привлече стотици туристи и богомолци от цял свят, а сред по-важните гости бяха президентът и премиерът на Палестинската автономия Махмуд Абас и Мохамед Шайех.

В проповедта си патриархът отправи послание за мир и опрощение. Той изтъкна, че Рождеството не е заличило никой от политическите, социалните и икономическите проблеми на онова време, но е отворило сърцата на хората за любовта и прошката. „Иисус не дойде, за да революционизира социалните структури на своето време; той не искаше да получи власт, а сърцата на хората. По този начин светът се промени“, каза Пицабала и отбеляза, че „Христос беше роден заради сърцата на хората, не заради власт“.

Християни от различни вероизповедания, включително българи, се събраха на централния площад „Мангер“ във Витлеем, където хорове пееха коледни песни, а хората си разменяха благопожелания и си правеха снимки, преди да се наредят на опашка, за да влязат в изкуствената пещера, където се смята, че е роден Иисус.

Витлеем се радва на най-натоварената туристическа година от две десетилетия насам, като чуждестранните поклонници се възползват от относителното затишие в израелско-палестинския конфликт.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче