Секции

25 April 2024 15:20

Затвориха училищата в Банкок заради токсичен смог

Замърсяването на въздуха в Банкок достигна опасни за здравето нива, което принуди властите да затворят 437-те училища на територията на тайландската столица. Кметската управа обяви, че мярката се предприема, за да не се налага децата да дишат токсичния смог, обгърнал мегаполиса.

Въздухът в Банкок се влошава от началото на месеца. в 50 от общо 52та района на столицата беше отчетено съдържание на фини прахови частици между 89 и 93 микрограма на кубичен метър при допустими нива не повече от 35 микрограма на кубичен метър. Гражданите на тайландската столица бяха посъветвани да останат по домовете си, а като се налага да излязат навън – задължително да носят предпазни маски.

Банкок заема девето място в класацията на градовете с най-мръсен въздух. През последните години токсичният смог, обгръщащ тайландската столица се дължи най-вече на годишната жътва на захарна тръстика, която продължава от ноември до март. Фермерите обгарят растенията преди да приберат реколтата, защото по този начин листата им падат по-лесно. След беритбата полетата се палят отново, за да се подготвят за сеитбата. Въпреки официалната забрана на властите на тази практика обаче тя не се спазва и димът от горящите тръстикови полета обгръща Банкок.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче