Секции

25 April 2024 13:33

Специалисти потвърдиха автентичността на автопортрет на Ван Гог

Рядък автопортрет на Винсент ван Гог, смятан от десетилетия за фалшификат, е автентична творба на нидерландския художник. Това установи мащабно проучване, продължило 6 години. Платното, което е изложено в Музея „Ван Гог“ в Амстердам, е било смятано за оригинално до 70-те години на XX век, когато експерти се усъмняват в необичайните техники на рисунък и избор на цветове от художника.

Луи ван Тилборг – изследовател от музея „Винсент ван Гог“:

„Типът на платното върху основното платно е типично за Ван Гог в един къс отрязък от време през 1889 г. Цветовете и багрите са също в хармония, има промяна в цвета на фона, което също е характерно за художника. Но има определени характеристики, които е трудно да бъдат обяснени. Например той е използвал палитров нож, за да нанесе боята по лицето, като е потиснал по-ярките цветове. Според нас, Ван Гог е подчертал своята болест чрез лека промяна в изобразителния похват.“

Музеят на художника в Амстердам твърди, че това вероятно е единствената позната творба на Ван Гог, рисувана в един от психотичните му епизоди през лятото на 1889 г, когато лежи в болница във френския град Сен Реми. Геният се бори цял живот с психическо заболяване и умира на 37 години, след като се прострелва в гърдите.

Картината принадлежи на Националния музей на Норвегия, но ще остане в Амстердам, където ще бъде включена в изложба на портрети на Ван Гог. Тя ще бъде открита на 21 февруари.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче