Секции

19 April 2024 02:16

Нови случаи на коронавирус бяха регистрирани в Европа

Нови случаи на китайския коронавирус в Европа бяха разкрити от здравните власти. Те са във Финландия и Франция. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус свика за четвъртък заседание на Комисията за извънредните ситуации, която трябва да реши какви мерки са необходими за ограничаване на заразата в глобален план.

Тедрос Аданом Гебрейесус – генерален директор на СЗО:

„Увеличаването на случаите на заболяването и свидетелствата за предаване на вируса от човек на човек извън Китай са дълбоко обезпокоителни. Въпреки че броят на заболелите извън Китай е сравнително малък, те крият потенциал от много по-широко разпространение“.

До момента има 4 потвърдени случая на коронавирус във Франция, 4 – в Германия, и един във Финландия. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду на дебат в Европейския парламент.

Стела Кириакиду – еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните:

„Аз съм в непрекъснат контакт с френското, италианското, германското и хърватското министерство на здравеопазването. Получих уверения, че са предприети необходимите мерки за неразпространението на вируса. Ако ситуацията се влоши, ние ще разгледаме всички възможни инструменти в подкрепа на страните-членки. Това ще включва спешно финансиране като отговор на разпространението, и проучвания, при които нашите компютърни центрове ще проследят еволюцията на вируса, което би могло да помогне на учените да развият ваксина“.

Заради заплахата от коронавируса, във вторник Европейската комисия активира механизма за гражданска защита. Междувременно китайското правителство, цитирано от Франс прес, съобщи, че броят на жертвите в Китай вече е 170, като са били потвърдени 1737 нови случаи на заразени. От новите смъртни случаи 37 са в провинция Хубей и един е в провинция Съчуан. Общият брой на заразените е около 7700, което надвишава броя на хората, които бяха заразени от тежкия остър респираторен синдром.

Японското здравно министерство обяви, че трима от върнатите с първия полет от китайския град Ухан повече от 200 японски граждани, са дали положителни проби за нов щам на вируса.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче