Секции

24 April 2024 16:34

Брюксел се сбогува с Великобритания с черно такси и червена телефонна кабина

Докато в Лондон хиляди хора ще излязат по улиците, за да отбележат историческото излизане на Великобритания от Европейския съюз, в столицата на Европа – Брюксел – също се сбогуваха подобаващо с британците. С редица събития жители и гости на Брюксел отбелязаха британския изход от ЕС, като сградата на кметството на площад Гран Плас бе осветена в цветовете на британското знаме – червено, бяло и синьо. Вековният площад бе изпълнен с британски символи, сред които черен таксиметров автомобил в лондонски стил и традиционна за Великобритания червена телефонна кабина.

Прочутата статуя Манекен Пис специално за случая бе облечена в жилетка с цветовете на британското знаме, цилиндър и бастун.

Въпреки дъждовното време, 50-ина души откликнаха на призив в социалните мрежи на британския евродепутат и член на Зелената партия Маджид Маджид да се съберат пред сградата на Европейския парламент.

Павел Стич – стажант в Европейската комисия:

„Е, не знам дали празнуване е най-точната дума да опиша това. По-скоро настроението е тъжно, но пожелаваме щастливо сбогом на Обединеното кралство и на всички наши партньори там“.

Ейми – служител в НПО в Брюксел:

„Наистина не знам какво е ЕС, но той се превърна в удобна изкупителна жертва за проблемите, които имаме във Великобритания. Не съм сигурна каква е идентичността ми в момента, защото тя е вкоренена в тези фалшиви новини“.

По-рано в четвъртък останалите 27 страни членки на ЕС одобриха официално споразумението за Брекзит, с което бе премахната последната пречка пред Великобритания да напусне Общността.

В Белгия живеят около 25 000 от общо 1,2-те милиона британци в Европейския съюз. В събота сутрин те ще се събудят не като граждани на ЕС, а като граждани на трета страна, освен ако нямат гражданство на друга държава-членка на Съюза.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче