Секции

19 April 2024 20:51

Донорска конференция в помощ на Албания след земетресението

В Брюксел ще се проведе Международна донорска конференция за Албания, която ще бъде ръководена от председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Правителството на Нидерландия реши да дари 3 милиона евро за възстановяване на последиците от катастрофалното земетресение в Албания.

Земетресението, което удари страната на 26 ноември е причинило материални щети за близо милиард евро – 985 милиона, като е засегнало и икономическия растеж на страната. Трусът засегна гъсто населеното адриатическо крайбрежие на Албания около втория по големина град Дуръс и причини смъртта на 51 души, а стотици бяха ранени. Албанският министър на земеделието и развитието на селските райони Бледи Чучи представи доклад за материалните щети от земетресението, изготвен по стандартите на Европейския съюз, Световната банка и ООН. Данните сочат, че са засегнати с 203 000 души в 11 общини на страната. Повредени са били около 50 хиляди постройки.

Според представителството на Световната банка в Албания земетресението е причинило общи материални щети, равни на 7,5 процента от албанския брутен вътрешен продукт. Координаторът на ООН за Албания Брайън Уилиамс призова Албания да подобри нормативната рамка за сигурността на строителството. Албанските власти са повдигнали десетки обвинения срещу лица, свързани със строителството и одобряването на срутили се постройки.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче