Секции

17 April 2024 02:44

Съхраняват и проучват подводни пещери и реки, използвани от маите, на полуостров Юкатан

Полуостров Юкатан в Мексико е осеян с пещери, подводни реки и скални пукнатини, познати като ценоти. Докато археолозите изучават все повече участъци от сушата, те намират артефакти за цивилизацията на маите под тези води, които наричат с общото название „Големият майски водонос“. Благодарение на партньорството между Националния институт за антропология и история на Мексико, швейцарското министерство на културата и Националното географско общество тези места и исторически съкровища ще бъдат запазени и подробно изследвани.

Проектът ще се фокусира върху шест ценоти, за които се знае, че съдържат ценни артефакти и доказателства за древни ритуали на маите. Ще бъдат направени дигитални снимки на находките, като по този начин ще се улесни споделянето им с широката публика.

Гийермо де Анда – главен археолог:

„Това ще ни позволи да продължим изучаването, съхраняването и научното разкриване на огромното богатство, което съдържа Големият майски водонос. Това е огромно количество прясна вода, лежащо под повърхността на полуостров Юкатан“.

Де Анда допълни, че използването на цифровата сканираща технология ще позволи на археолозите да изследват по-задълбочено подводните лабиринти и ценоти, а освен това тези проучвания ще бъдат от голям интерес за ученици и студенти по археология.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче