Секции

19 April 2024 20:14

Ердоган: Ще изтласкаме сирийската армия от Идлиб тази седмица

Турция няма да направи ни най-малка стъпка назад в Идлиб, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той заплаши, че до края на седмицата Анкара ще изтласка зад турските наблюдателни постове в област Идлиб сирийската правителствена армия. Даденият от Турция срок за изтегляне на армията на Башар Асад изтича в края на седмицата.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:

„За съжаление Русия не иска да приеме хуманитарната чувствителност в създадената ситуация. Така или иначе времето, дадено на онези, които са обсадили нашите постове в Идлиб, изтича. Подготвяме плановете си за освобождаване на нашите наблюдателни постове от силите, които са ги обкръжили – по един или друг начин. Най-големият ни проблем е, че не можем да използваме въздушното пространство. Но ще намерим решение съвсем скоро.“

Сирийски бунтовници, подкрепяни от Турция, превзеха град Найраб в Идлиб тази седмица, твърдят източници от техния лагер и турски такива, но силите на Асад продължават да настъпват на широк фронт в други зони.

Турция е разположила 12 наблюдателни поста около т.нар. „зона за деескалация“ в Идлиб по силата на споразумението от 2017 г с Русия и Иран, но няколко от тях останаха зад фронтовата линия на войските на режима в Дамаск.

Освен това Ердоган се опитва да спре няколкотостотин хиляди сирийски бежанци, които са се насочили към турската граница, бягайки от сраженията в родните им места.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче