Секции

20 April 2024 03:50

Втори ден на неподчинение на гръцките острови, местните хора не искат мигрантите

Жителите на гръцките острови Лесбос и Хиос, както и населението на Самос, Лерос и Кос за втори пореден ден излязоха на масов протест. Недоволството им беше предизвикано от плановете на правителството за нови лагери за мигранти. Островите в Егейско море са първата спирка за хилядите бежанци, търсещи по-добър живот в Европа.

Местното население обаче иска затварянето на мизерните лагери, в които има общо над 38 000 мигранти, въпреки че съоръженията са с капацитет от едва 6200 души. Хората блокираха достъпа на строителната техника до районите, в които трябва да се изградят новите лагери, въпреки че багерите бяха охранявани от полицията за борба с безредиците.

Патроклос Вирис:

„Искам по-бързо обработване на молбите за убежище. Който има право да остане – да остане. Който не – да бъде незабавно върнат обратно“.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис дойде на власт с обещанието, че известните с пренаселеност и лоши условия на живот лагери на островите ще бъдат затворени и на тяхно място ще се построят повече на брой, но по-малки общежития.

Този план трябваше да бъде реализиран до средата на 2020 г. но няма изгледи това да се случи, като жителите на редица общини на континента блокират опитите мигрантите да бъдат преместени при тях.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче