Секции

18 April 2024 04:26

Турция няма да спира бежанците от Сирия, които искат да влязат в Европа

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да бездействат в случай на увеличаване на потока от бежанци към Европа. Турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се стремят да влязат в Европа по море или по суша. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на турски служител. Според събеседника на агенцията турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да останат неактивни в случай на засилен поток от бежанци от Сирия.

Часове след новината, че Турция ще отвори границите десетки бежанци се насочиха към граничния пункт в западния крайбрежен град Дикили. Те разказаха за намеренията си да отплават към гръцките острови. Друга група мигранти в северозападна Турция се е насочила към границата й с Гърция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е заплашвал ЕС да отвори врати за бежанците към Европа. Така през октомври миналата година турският лидер обеща да направи това, ако Брюксел определи операцията на Анкара в Сирия „Мирна пролет“ като военна. В началото на ноември Ердоган заяви, че Анкара ще трябва да отвори вратите за Европа за сирийските бежанци, ако ЕС не помогне на Турция при тяхното дислоциране.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче